Turkije groeit niet alleen op economisch vlak, maar ook op relationeel gebied

De Koerdische Arbeiderspartij PKK heeft zaterdag formeel een wapenstilstand afgekondigd. Dat gebeurde 2 dagen, nadat PKK-leider Abudullah Calan zijn beweging daartoe had opgeroepen. Ook moeten de strijders van de PKK zich uit Turkije terugtrekken.

Commandant Murat Karayilan maakte de afkondiging van de wapenstilstand bekend in een videoboodschap die kennelijk was opgenomen in een schuilplaats van de beweging in het noorden van Irak. Zijn bekendmaking was uit het Koerdisch in het Turks vertaald.

De strijd van de PKK voor een onafhankelijk Koerdistan heeft sinds 1984 aan naar schatting 40.000 tot 45.000 mensen het leven gekost.

 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn excuses aangeboden aan Turkije voor de doden die vielen door de aanval van Israëlische militairen in 2010 op het internationaal hulpkonvooi Freedom Flotilla. De schepen waren onderweg naar de Gazastrook met hulpgoederen, toen Israëlische commando’s de vaartuigen enterden. Bij de actie vonden negen Turken aan boord van het schip de Mavi Marmara de dood.

Netanyahu bood de excuses aan in een telefoongesprek met zijn Turkse collega Tayyip Erdogan. Die accepteerde de verontschuldiging en was het met Netanyahu eens dat de relatie tussen de landen genormaliseerd moet worden. De ambassadeurs van de twee landen keren op hun post terug. Erdogans bureau publiceerde vrijdag een verklaring waarin hij het belang van de samenwerking en vriendschap tussen beide landen wordt onderstreept.

De Israëlische premier heeft aangeboden geld te storten in een ‘humanitair fonds’, waaruit gewonden en nabestaanden van de doden een uitkering kunnen krijgen.