Turks fruit rijp voor pluk

De economie van Turkije groeit al tien jaar met gemiddeld zeven tot acht procent per jaar. Dat maakt het land na China de snelst groeiende economie ter wereld. In Europa is Turkije met afstand de snelst groeiende economie. De ISE (Istanbul Stock Exchange) is dit jaar eveneens aan een forse opmars bezig.

Turkije heeft met 80 miljoen mensen evenveel inwoners als Duitsland en is qua oppervlakte twee keer zo groot. Het Turkse BNP bedraagt 875 miljard Euro. Dat is 1,45 keer zo veel als het Nederlandse. De helft van de bevolking is nog jonger dan 30 jaar en 75 procent is jonger dan 40! Qua oppervlakte en inwonertal zou Turkije, als het land er deel van zou uitmaken, het grootste land zijn van de Europese Unie.

Turkije is een seculiere staat met een scheiding tussen Kerk en staat aangebracht in de grondwet. Sinds 2002 is de AK-partij (een liberale moslimpartij) aan de macht. Deze partij heeft sindsdien veel economische hervormingen doorgevoerd, waardoor de economie, die voor 2002 een zieltogend bestaan leidde, sterk kon groeien. Zo werd er fors geïnvesteerd in een verbetering van de infrastructuur, werd de levensstandaard van de bevolking verhoogd, verdubbelde het inkomen per hoofd van de bevolking en werd de invloed van het leger gereduceerd.

Er is ook een aantal andere ontwikkelingen dat heeft bijgedragen aan de spectaculaire groei. Turkije ontving na de aanslagen van 9/11 als enige NAVO-land in een islamitische omgeving veel financiële steun van de Verenigde Staten. De geografische ligging van het land als bruggenhoofd tussen het Westen en het Midden-Oosten, speelt steeds weer een grote rol. Zo ook bij de oorlog in Irak. Turkije diende, opnieuw in ruil voor financiële steun, als uitvalsbasis voor het Amerikaanse leger. Daarnaast brachten veel vermogende beleggers uit het Midden-Oosten ten tijde van de Arabische lente vorig jaar hun geld in veiligheid in Turkije. De instroom van kapitaal nam zelfs met 75 procent toe. De politieke onrust in vooral Syrië (vluchtelingenkampen) zorgt momenteel opnieuw voor Koerdische protesten.

De kredietcrisis heeft Turkije wel geraakt, maar het land was er snel bovenop door een forse daling van de nieuwe Turkse Lire, economische hervormingen, een goed opgeleide, jonge bevolking, lage lonen en de gunstige geografische ligging. Inmiddels heeft Turkije van Fitch de status ‘investment grade’ ontvangen. Mede hierdoor is de rente fors gedaald. Maar dat is niet de enige reden van de lagere rente. De staatsschuld is fors teruggebracht. Inmiddels bedraagt deze nog maar 37 procent van het BNP. Dat steekt wel heel positief af bij het West-Europese gemiddelde van 90 procent.

De inflatie is, hoewel met 8 procent nog aan de hoge kant, wel fors gedaald. In 2005 werden er nog zes nullen van de Turkse Lire afgehaald en werd de Nieuwe Turkse Lire het wettige betaalmiddel. De werkloosheid bedraagt eveneens 8 procent. Maar ook deze was in het verleden fors hoger. Turkije heeft zoals gezegd een jonge, moderne bevolking die zelf in Turkije is blijven geloven. Het consumentenvertrouwen stijgt, wat bijvoorbeeld tot uiting komt in de sterk gestegen import van smartphones, fotocamera’s en laptops etc. Mede omdat Turkije zijn olie moet importeren, kent de Turkse betalingsbalans een fors tekort, maar dit loopt terug door de toegenomen export van andere goederen.

Turkije heeft een ambitieus en goed geleid bedrijfsleven. Wel is het zo dat Turkije feitelijk bestuurd wordt door ongeveer 8 steenrijke families die zo’n beetje alle bedrijven bezitten. De meeste bedrijven zijn grote conglomeraten die in alles doen; van bankieren en verzekeren tot olie en telecommunicatie.

De Turkse aandelenmarkt is al vele jaren booming en het is de best renderende beurs in Europa dit jaar! Turkije maakt deel uit van de MIST (de opvolger van de BRIC). De MIST is Mexico, Indonesië, Zuid-Korea (op zijn Engels) en Turkije, de vier nieuwe snelle groeiers

De Istanbul Stock Exchange is met een marktkapitalisatie van 250 miljard dollar een grote beurs voor Emerging market-begrippen. Met een koerswinst-verhouding van 10 is de Turkse beurs niet duurder dan andere emerging markets. Het gemiddelde dividendrendement bedraagt 2,3 procent.

Wel is het zo dat slechts 30 procent van het uitstaand aandelenkapitaal vrij wordt verhandeld op de beurs. Buitenlandse beleggers bezitten daarvan het grootste deel en blijven op hun stukken zitten, de rest is speelterrein voor daghandelaren. Dat zorgt voor een hoge volatiliteit. In plaats van rechtstreeks beleggen op de Turkse beurs, lijkt het mij raadzamer dit te doen door middel van de iShares MSCI Turkey. Dit is een beursgenoteerd mandje van 24 grote Turkse ondernemingen en noteert in euro’s. Na de handelsmissie die onder leiding van Rutte naar Turkije vertrok, kunt u zo eveneens de 400-jaar oude diplomatieke betrekkingen verder uitbouwen en investeren in een land waar de economie wel groeit.