Turkse economie groeit nog steeds

Eyup Karso is sinds 2008 werkzaam voor de Rabobank in Istanbul als Directeur ’International Desk Turkey’. Het Honorair Consulaat-Generaal stelt hem vragen over de laatste economische kengetallen van Turkije die de bank in februari publiceerde. Karso: “De economie van Turkije groeit nog steeds en doet het gezien de crisis bij de belangrijkste handelspartner Europa, relatief goed.”

Oververhitting economie van de baan
De groei van de Turkse economie is minder dan voorgaande jaren, maar het goede nieuws is dat de dreigende oververhitting hiermee van de baan lijkt. Oververhitting van de economie ontstaat wanneer er meer vraag is naar producten dan dat er geproduceerd wordt. Een dergelijke grote vraag drijft de prijzen op en dat kan leiden tot inflatie. De vraag op de grote interne markt van 70 miljoen mensen is enorm.

Meer import dan export
Door de forse groei van de economie de afgelopen jaren en de grote vraag naar producten importeerde Turkije ook veel energie. Dat zorgde voor een tekort op de handelsbalans: de import was groter dan de export. Karso: “Turkije moet een ‘export-led’ strategie gaan voeren. Meer produceren in eigen land en minder importeren om tot een positieve handelsbalans te komen. De overheid is in 2012 begonnen met het geven van belastingvoordelen om investeringen te stimuleren. Ook buitenlandse investeringen moeten op peil blijven. Er zijn enorm veel mogelijkheden voor Europese investeerders in Turkije. Een grote interne markt, een jonge, hoogopgeleide beroepsbevolking, relatief lage lonen in Turkije in combinatie met de brugfunctie van het land naar Azië en het Midden Oosten maken Turkije tot een uiterst aantrekkelijke handelspartner.”

Rabobank helpt klanten op weg in Turkije
De ’International Desk Turkey’ van de Rabobank in Istanbul adviseert bedrijven die overwegen zaken te doen in Turkije. Karso: “Wij ondersteunen Rabobank klanten en geven niet alleen advies, we helpen de ondernemers echt op weg. Naast het aanbod aan bancaire producten, introduceren wij hen in onze netwerken, brengen ze in contact met leveranciers, het consulaat, fiscalisten en juristen. ”

Eyup Karso is vaste (Nederlandssprekende) contactpersoon voor Blees Estates bij de Rabobank in Istanbul voor de begeleiding bij de aankoop van één van onze villa’s.